Program

Her kan du læse mere om foredrag og arrangementer i den kommende sæson.
Få det hurtige overblik ved at klikke på overskrifterne i boksen til højre!

 • Rafael (1483-1520) - Onsdag d. 27. februar 2019. Rafaels egen kunst er naturligvis i centrum, men samtidig tegnes et billede af, hvilken tid han levede i; hvilken kunstnerisk baggrund han udviklede sit eget maleriske livsværk på, og den store betydning han fik for eftertiden.

  Læs mere

 • El Greco (1541-1614) - Onsdag d. 13. marts 2019. Foredraget behandler, hvilken kunsthistorisk og historisk baggrund El Greco udfoldede sig på, og hvordan senere kunstnere lod sig påvirke af ham.

  Læs mere

 • Fra kakaobønne til færdig chokolade - Tirsdag d. 25. september 2018. I dette foredrag gennemgås processen fra kakaobønne til færdig chokolade – og der smages lidt på, hvordan smagen af chokoladen kan ændres, ved at ændre på f.eks. gæringsbetingelserne.

  Læs mere

 • Fermentering – nye og gamle anvendelser - Tirsdag d. 25. september 2018. I dette foredrag gives dels et overblik forskellige typer af fermentering, dels gennemgås (og smages) et par mere detaljerede eksempler på hvordan gennemtænkt brug af fermentering kan lede til nye smage.

  Læs mere

 • Øl Smagen af øl – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 25. september 2018. Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper

  Læs mere

 • En skilsmisse fra Vedersø omkring 1900 - Torsdag d. 27. september 2018. Ulykkelig fortælling om et ægteskab fra Vedersø omkring 1900.

  Læs mere

 • BJØRN NØRGAARD OG BORGERNE FRA HOLSTEBRO - Onsdag d. 3 oktober 2018. I 2004 blev Bjørn Nørgaards 'Borgerne fra Holstebro' opstillet ved Nørreport i Holstebro. Kunstformidler Peter Haarby fortæller om skulpturen og dens kunsthistoriske referencer.

  Læs mere

 • Danmarks natur – succes eller fiasko - Mandag d. 8. oktober 2018. Hvordan går det med Danmarks natur? Morten DD fra Naturhistorisk Museum giver en aktuel status for naturens tilstand i et underholdende og rigt illustreret oplæg.

  Læs mere

 • Kvantefysikken Kvantefysikken – atomernes vilde verden – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 9. oktober 2018. Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik som fysikerne stadig diskuterer hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.

  Læs mere

 • Nazismens danske ansigt - Onsdag d. 10. oktober 2018. Under foredraget vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard, med udgangspunkt i en lang række illustrative eksempler på nazistisk plakat- og annoncepropaganda, bevæge sig igennem de overordnede udviklingsfaser som rekrutteringspropagandaen gennemgik i løbet af Danmarks fem år under tysk besættelse.

  Læs mere

 • Arabisk litteratur - Onsdag d. 10. oktober 2018. Den arabiske litteraturhistorie rækker helt tilbage til 500-tallet og er dermed en gammel og mangfoldig litteraturtradition.

  Læs mere

 • Forledt til fronten? - Torsdag d. 11. oktober 2018. Med udgangspunkt i sin bog Nazismens danske ansigt vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard blandt andet tage fat på en række af de mest fremtrædende danskere i tysk tjeneste og se nærmere på deres liv og karrierer i Det Tredje Rige, og hvad der drev dem i tysk tjeneste. Målet er at forsøge at identificere, hvad ”nazismens danske ansigt” er og ikke mindst komme ind under huden på de danskere, der meldte sig til kamp for nazismen under Anden Verdenskrig.

  Læs mere

 • PER KIRKEBY – Del 1 - Onsdag d. 17. oktober 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte 'Malermunk', én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Dit indre liv Dit indre liv med billioner af bakterier – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 23. oktober 2018. Mennesket er en superorganisme der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier.

  Læs mere

 • Fæstedskatten - Onsdag d. 24. oktober 2018. I 2016 blev den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid fundet i Fæsted i Vejen Kommune. I sig selv et virkelig spektakulært fund, hvor genstandene hver især fortæller en spændende historie. Men skattefundet kan også løftes ud af nærområdet og betragtes i et meget større perspektiv. For fundet kan fortælle om magtfordeling, alliancer og urolige tider og måske endda om rigets dannelse. Med udgangspunkt i Fæstedskatten vil arkæolog Lars Grundvad fortælle om disse aspekter.

  Læs mere

 • Naturens nyttige dræbermolekyler – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 30. oktober 2018. Kom på en rejse til molekylernes verden med fokus på naturens egne medicinske stoffer. Og hør hvordan indsigt i cellernes funktion inspirerer forskere til både at udvikle potentielt livsforlængende stoffer og til at udvikle nye typer medicin mod kræft.

  Læs mere

 • Introduktion til musikterapi – med fokus på behandling af stress og PTSD - Onsdag d. 31. oktober 2018. Stress-relaterede sygemeldinger er et væsentligt problem, og langtidssygemeldte risikerer udstødelse fra arbejdsmarkedet. Bolette fortæller om muligheden for at reducere stress symptomer og hjælpe med tilbagevenden til arbejdsmarkedet for langtidssygemeldte voksne med arbejdsrelateret stress ved hjælp af musikterapimetoden Guided Imagery and Music

  Læs mere

 • PER KIRKEBY – Del 2 - Onsdag d. 31. oktober 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte ‘Malermunk’, én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Madspild Nye løsninger til madspild Danmark: forskning i købsadfærd, livsstil, og nøjsomhed. - Torsdag d. 1. november 2018. Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP-centret på Aarhus Universitet fortæller om den seneste forskning indenfor forbrugeradfærd og fødevaremarketing i relation til madspild. Der er flere faktorer, der har betydning, hvis forbrugerne skal ændre adfærd og reducere madspild. Foredraget omhandler desuden livsstilsegmenter og madspild i Denmark, samt præsentation af resultaterne fra en stor affaldsundersøgelse blandt danske forbrugere.

  Læs mere

 • Hvorfor ældes vi? – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 06. november 2018. Giver den nyeste molekylære forskning i aldring os koden til et langt og sundt liv? Måske. Hør om de mekanismer, der bestemmer at vi ældes, hvorfor vi ældes forskelligt samt hvordan vi sikrer os en alderdom med god livskvalitet.

  Læs mere

 • Det gyldne alter fra Sahl under lup - Onsdag d. 7. november 2018. Foredraget fortæller om de tekniske og naturvidenskabelige undersøgelser, der gav grundlag for at føje ny viden til spørgsmålet om alterets datering, oprindelse og den anvendte teknik.

  Læs mere

 • Den historiske Jesus – og om hvordan Jesus blev kristen - Torsdag d. 8. november 2018. Jesus sagde ”Følg mig!” I dag har han flere følgere end nogen kendis på Twitter. Men hvem var den historiske Jesus?

  Læs mere

 • Vulkaner og samfund gennem tiderne – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 13. november 2018. Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

  Læs mere

 • AFRIKA OG MASKERNE - Onsdag d. 14. november 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte ‘Malermunk’, én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Ugifte mødre og deres børn - Onsdag d. 14. november 2018. Foredragets udgangspunkt er min far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Reaktioner og måder at takle situationen på var vidt forskellige alt efter tid, miljø, tro og personlig styrke.

  Læs mere

 • Overgangsalder og kost - Torsdag d. 15. november 2018 kl 19.00. Går du med spørgsmål omkring overgangsalderen, eller er du utryg omkring oplevede forandringer? Så kan du få både svar og gode fif til foredraget med Søs Wollesen.

  Læs mere

 • Fugl Føniks: 1918 og 2018 som slutning og begyndelse - Torsdag d. 01. november 2018. Første verdenskrig var en katastrofe og et vandskel, der opdelte bevidstheden i et markant ‘før' og ‘efter'. Med George Orwells ord forandrede krigen med ét slag "hele livsånden og tempoet, folk fik et nyt livssyn som genspejlede sig i deres politiske opførsel, deres manerer, arkitektur, litteratur og alt andet."

  Læs mere

 • Første Verdenskrig – 100 år efter - Torsdag d. 15. november 2018. Første Verdenskrig er med rette blevet kaldt den europæiske urkatastrofe. Uden denne krig ville de fleste af det 20. århundredes katastrofer have været utænkelige. Det var denne krig, der skabte grundlaget for den italienske fascisme og den tyske nazisme, og det var denne krig, der muliggjorde den russiske revolution.

  Læs mere

 • Antistof – Livestreames på Holstebro Gymnasium og HF - Tirsdag d. 20. november 2018. I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter, og mennesker faktisk er til.

  Læs mere

 • Byrumsudvikling af Slagterigrunden - Onsdag d. 21. november 2018. Foredraget vil tage afsæt i tendenser og teorier om byrumsudvikling i dag og dykke ned i Slagterigrunden som case. Hvordan planlægger man en ny bydel? Hvordan skaber man gode opholdssteder samt aktive og levende byrum?

  Læs mere

Comments are closed