Program

Her kan du læse mere om foredrag og arrangementer i den kommende sæson.
Få det hurtige overblik ved at klikke på overskrifterne i boksen til højre!

 • Smagen af øl - Tirsdag den 25. september 2018. Hør professionelle brygmestre fortælle om gærens betydning for øllets aroma, om maltens indflydelse på farve, smag og smagsholdbarhed og om humlens rolle som smags- og aromagiver. Under foredraget får du serveret små smagsprøver på fem udvalgte øltyper

  Læs mere

 • En skilsmisse fra Vedersø omkring 1900 - Torsdag d. 27. september 2018. Ulykkelig fortælling om et ægteskab fra Vedersø omkring 1900.

  Læs mere

 • BJØRN NØRGAARD OG BORGERNE FRA HOLSTEBRO - Onsdag d. 3 oktober 2018. I 2004 blev Bjørn Nørgaards 'Borgerne fra Holstebro' opstillet ved Nørreport i Holstebro. Kunstformidler Peter Haarby fortæller om skulpturen og dens kunsthistoriske referencer.

  Læs mere

 • Danmarks natur – succes eller fiasko - Mandag den 8. oktober 2018. Hvordan går det med Danmarks natur? Morten DD fra Naturhistorisk Museum giver en aktuel status for naturens tilstand i et underholdende og rigt illustreret oplæg.

  Læs mere

 • Kvantefysikken – atomernes vilde verden - Tirsdag den 9. oktober 2018. Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik som fysikerne stadig diskuterer hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.

  Læs mere

 • Nazismens danske ansigt - Onsdag den 10. oktober 2018. Under foredraget vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard, med udgangspunkt i en lang række illustrative eksempler på nazistisk plakat- og annoncepropaganda, bevæge sig igennem de overordnede udviklingsfaser som rekrutteringspropagandaen gennemgik i løbet af Danmarks fem år under tysk besættelse.

  Læs mere

 • Arabisk litteratur - Onsdag d. 10. oktober 2018. Den arabiske litteraturhistorie rækker helt tilbage til 500-tallet og er dermed en gammel og mangfoldig litteraturtradition.

  Læs mere

 • Forledt til fronten? - Torsdag den 11. oktober 2018. Med udgangspunkt i sin bog Nazismens danske ansigt vil historiker og museumsinspektør Christian Aagaard blandt andet tage fat på en række af de mest fremtrædende danskere i tysk tjeneste og se nærmere på deres liv og karrierer i Det Tredje Rige, og hvad der drev dem i tysk tjeneste. Målet er at forsøge at identificere, hvad ”nazismens danske ansigt” er og ikke mindst komme ind under huden på de danskere, der meldte sig til kamp for nazismen under Anden Verdenskrig.

  Læs mere

 • PER KIRKEBY – Del 1 - Onsdag d. 17. oktober 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte 'Malermunk', én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Dit indre liv med billioner af bakterier - Tirsdag den 23. oktober 2018. Mennesket er en superorganisme der består af ligeså mange bakterie- som menneskeceller. Hør hvordan de sundhedsfremmende bakteriearter former dig som menneske, styrer din modstandskraft og dit stofskifte. Og hvordan du får det bedste frem i dine bakterier.

  Læs mere

 • Fæstedskatten - Onsdag den 24. oktober 2018. I 2016 blev den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid fundet i Fæsted i Vejen Kommune. I sig selv et virkelig spektakulært fund, hvor genstandene hver især fortæller en spændende historie. Men skattefundet kan også løftes ud af nærområdet og betragtes i et meget større perspektiv. For fundet kan fortælle om magtfordeling, alliancer og urolige tider og måske endda om rigets dannelse. Med udgangspunkt i Fæstedskatten vil arkæolog Lars Grundvad fortælle om disse aspekter.

  Læs mere

 • Naturens nyttige dræbermolekyler - Tirsdag den 30. oktober 2018. Kom på en rejse til molekylernes verden med fokus på naturens egne medicinske stoffer. Og hør hvordan indsigt i cellernes funktion inspirerer forskere til både at udvikle potentielt livsforlængende stoffer og til at udvikle nye typer medicin mod kræft.

  Læs mere

 • Introduktion til musikterapi – med fokus på behandling af stress og PTSD - Onsdag den 31. oktober 2018. Stress-relaterede sygemeldinger er et væsentligt problem, og langtidssygemeldte risikerer udstødelse fra arbejdsmarkedet. Bolette fortæller om muligheden for at reducere stress symptomer og hjælpe med tilbagevenden til arbejdsmarkedet for langtidssygemeldte voksne med arbejdsrelateret stress ved hjælp af musikterapimetoden Guided Imagery and Music

  Læs mere

 • PER KIRKEBY – Del 2 - Onsdag d. 31. oktober 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte ‘Malermunk’, én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Hvorfor ældes vi? - Tirsdag den 06. november 2018. Giver den nyeste molekylære forskning i aldring os koden til et langt og sundt liv? Måske. Hør om de mekanismer, der bestemmer at vi ældes, hvorfor vi ældes forskelligt samt hvordan vi sikrer os en alderdom med god livskvalitet.

  Læs mere

 • Det gyldne alter fra Sahl under lup - Onsdag den 7. november 2018. Foredraget fortæller om de tekniske og naturvidenskabelige undersøgelser, der gav grundlag for at føje ny viden til spørgsmålet om alterets datering, oprindelse og den anvendte teknik.

  Læs mere

 • Den historiske Jesus – og om hvordan Jesus blev kristen - Torsdag den 8. november 2018. Jesus sagde ”Følg mig!” I dag har han flere følgere end nogen kendis på Twitter. Men hvem var den historiske Jesus?

  Læs mere

 • Vulkaner og samfund gennem tiderne - Tirsdag den 13. november 2018. Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

  Læs mere

 • AFRIKA OG MASKERNE - Onsdag d. 14. november 2018. Museumsinspektør Teresa Østergaard Petersen, som har skrevet og arbejdet sammen med Per Kirkeby siden 2004, fortæller om den selvudnævnte ‘Malermunk’, én af Danmarks allerstørste samtidskunstnere, der døde i maj i år.

  Læs mere

 • Ugifte mødre og deres børn - Onsdag d. 14. november 2018. Foredragets udgangspunkt er min far, et uægte barn, der i 1917 blev født på Bethesdahjemmet i Århus. Reaktioner og måder at takle situationen på var vidt forskellige alt efter tid, miljø, tro og personlig styrke.

  Læs mere

 • Overgangsalder og kost - Torsdag d. 15. november 2018 kl 19.00. Går du med spørgsmål omkring overgangsalderen, eller er du utryg omkring oplevede forandringer? Så kan du få både svar og gode fif til foredraget med Søs Wollesen.

  Læs mere

 • Antistof - Tirsdag den 20. november 2018. I de seneste år er fysikerne blevet i stand til at producere og studere antistof på måder som for få årtier siden blev betragtet som ren science fiction. Studier af antistof kan måske afsløre hvorfor stjerner, planeter, og mennesker faktisk er til.

  Læs mere

 • Herregårdene i Vestjylland 1550-1950 - Onsdag den 21. november 2018. I foredraget vil Mikael Frausing fortælle historien om Vestjyllands glemte kulturarv. Små og store herregårde ligger spredt i landskabet, ofte med overraskende kort afstand mellem sig, men sjældent så prangende som i Østjylland, på Fyn og Sjælland. Fra Limfjordens fede agre til de vidstrakte heder og de yderste klitrækker ved Vesterhavet har herregårdene sat deres præg på landskabet.

  Læs mere

 • Fra tidlig Kristusreligion til kristendom - Torsdag den 22. november 2018. Både Jesus og Paulus var jøder og opfattede Kristusreligion som uafvigelig del af jødedommen. Den var som reformation af jødedommen den sande jødedom. Men hvis hverken Jesus’ eller Paulus’ religion var kristendom, hvad var den så?

  Læs mere

 • Byrummets arkitektur - Tirsdag den 27. november 2018. Vi forsøger at sætte fokus på mulighederne for udnyttelse af slagterigrunden i Holstebro. Kom og hør Pernille Malberg Dyg fortælle om urban gardening, skolehaver og de muligheder der er i den nye trend ”farm-to-table”.

  Læs mere

 • Amtmandens arbejde - Torsdag d. 29. november 2018. Amtmændene var kongens og centraladministrationens forlængede arm ude i landet, og deres opgaver var mangfoldige. Derfor kan vi i amtmændenes arkiver finde mange nyttige oplysninger, også om mange enkeltpersoner, der måske er vores egne aner.

  Læs mere

 • Årets gang i arkæologien på Holstebro Museum - Onsdag den 5. december 2018. I løbet af året kommer museets arkæologer rundt i mange afkroge af Holstebro, Struer og Lemvig Kommuner, og hvert år stiger antallet af prikker på kortet. Således lægges fortidens puslespil lidt efter lidt, og efter hver udgravning bliver vi klogere.

  Læs mere

 • Nye løsninger til begrænsning af madspild - Dato kommer senere kl 19.30. Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP-centret på Aarhus Universitet fortæller om den seneste forskning indenfor forbrugeradfærd og fødevaremarketing i relation til madspild. Der er flere faktorer, der har betydning, hvis forbrugerne skal ændre adfærd og reducere madspild. Foredraget omhandler desuden livsstilsegmenter og madspild i Denmark, samt præsentation af resultaterne fra en stor affaldsundersøgelse blandt danske forbrugere.

  Læs mere

 • Erritsø og kongemagten før Jelling - Onsdag den 16. januar 2019. I de seneste år har Vejle Museerne arbejdet med den befæstede vikingetidsgård ved Erritsø nær Fredericia. Fra gården – der har været befæstet med både voldgrav og palisade – har det været muligt at overvåge søtrafikken gennem Lillebælt og overfarten mellem Jylland og Fyn. Gennem nye udgravninger har det været muligt at datere Erritsøgården til 700-800 tallet, og altså mere end 100 år før, at Harald Blåtand på Jelling-stenen skriver, at han ”vandt sig al Danmark”.

  Læs mere

 • Husmor i en rationeringstid - Onsdag den 30. januar 2019. Rationering og dyrtid fik danskernes opfindsomhed i kog, da landet blev besat. Få historierne om, hvordan rationeringskosten satte sit præg på middagsbordet i form af kødløs tirsdag og genbrugsbrød. Husmødrene gik i gang med at slagte, salte, sylte, henkoge og strække alverdens retter, så maden kunne nå rundt til alle. Kogebogsskribenter og ernæringseksperter stod klar med gode råd om, hvordan danskerne fik mest ud af maden i en krisetid, og mange af rådene er genkendelige og anvendelige i dag: Spis mindre kød, spis mere grønt og undgå spild af mad.

  Læs mere

Comments are closed