Header

Foredrag i marts og april

Har du set Holstebro Folkeuniversitets program for 2019? Se hvad marts og april byder på og se resten af programmet på HolstebroFolkeuniversitet.dk.

---

Overgangsalder og kost

9. september 2019. Går du med spørgsmål omkring overgangsalderen, eller er du utryg omkring oplevede forandringer? Så kan du få både svar og gode fif til foredraget med Søs Wollesen. Dette foredrag forsøger at bringe både klarhed og tryghed ved at gennemgå de forandringer, der sker i kvindens og mandens krop i årene op til og i overgangsalderen.

---
El Greco (1541-1614)

Plantebaseret kost & sundhed – hvad sker der med kroppen, når man går plantebaseret?

23. september 2019. I dette foredrag vil vi derfor se nærmere på, hvordan kosten og særligt den plantebaserede kost påvirker vigtige risikofaktorer som vægt, kolesterol, blodtryk og insulinresistens. Ligesom vi vil forsøge at komme omkring alle de store kostmyter, særligt med fokus på dem der omhandler plantebaseret kost.

---
Vores urolige klode - "Livestreames"

Mesterinstruktører – Wes Anderson

25. september 2019. Filminstruktøren Wes Anderson har skrevet sig ind i mesterinstruktørernes række med sit helt eget finurlige fortællesprog. Lektor Jakob Isak Nielsen åbner op for Wes Andersons filmiske sprog, fortællegreb og skæve humor gennem ord og filmklip.

---
I lydenes verden

Kriminalpsykologen i Virkelighedens Verden

30 september 2019. Hvordan arbejder virkelighedens kriminalpsykolog? Foredraget handler om hvordan man bliver kriminalpsykolog og hvad arbejdet i virkeligheden består i og hvad man skal parat til, hvis det er den vej man vælger. Blandt andet med udgangspunkt i CSI og Criminal Minds hvordan ser en rigtig kriminalpsykologs arbejde ud og hvad kan man lave med den uddannelse.

"Christianus Quintus" og "Fridericus Quartus"

Dea Trier Mørch og grafikken

2. oktober 2019. Dea Trier Mørch var en politisk kunstner – som medlem af kunstnergruppen ’Røde Mor’ brugte hun grafikken venstrefløjens politiske propaganda i 70’erne. Kunstformidler Peter Haarby tager publikum med på en rejse i grafikkens historie fra Albrecht Dürer og Lucas Cranach d.æ. til Dea Trier Mørck.

Holocaust som kulturel erindring

De fynske malere

7. oktober 2019. I begyndelsen af 1900-tallet stod Fynbomalerne i centrum af dansk kunst. Med deres kunstnerfamilier ragede Fritz Syberg og Johannes Larsen højt op og blev karakteriseret som nationens yndlingsmalere. Deres hjem i Kerteminde var gæstfrie mødesteder for datidens kulturliv, og ikke mindst de populære jyske forfattere Thøger Larsen og Johannes V. Jensen. Sammen satte de sig for at tegne og genopfriske et nyt Danmarksbillede.

---
Cézanne (1541-1614)

På rumkrydstogt ud i Solsystemet – “Livestreames”

8. oktober 2019. Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet om hvad den nyeste forskning har lært os om vores Solsystem. Med blandt andet en række rumsonder har vi fået ny viden om vores Solsystems planeter, deres måner og om småplaneter, asteroider og kometer.

---
Northern Emporium

Mediestream – og hvad deraf følger

9. oktober 2019. "Mediestream - og hvad deraf følger" Avisdigitaliseringsprojektet har nu digitaliseret mere end 30 millioner avissider. Erik Kann fortæller om brugen af Mediestream i særdeleshed og brugen af aviser i al almindelighed. Hvad kan vi finde i aviserne om vore aner? Hvordan bruger vi Mediestream? Foredraget giver svar på alt dette.

---
Mit liv med arkæologien

Mit liv med arkæologien

9. oktober 2019. Gennem 21 år har Frantz Howitz budt dk4´s seere velkommen til "Arkæologien Rundt". Ca. 150 programmer er det blevet til. Læg dertil den årlige udgave af "Danefæ top 10", som Frantz har tilrettelagt for 9. år i træk i nært samarbejde med Nationalmuseet samt serien "I vikingernes land" og ikke mindst rejseprogrammer fra hele verden alle med fokus på historie og arkæologi.

Læs mere.

---
På Tværs af Danmark

På Tværs af Danmark

16. oktober 2019. Hvad sker der når man bevæger sig på tværs af danske normer? Mød Chantal al Arab, der vil fortælle om at bevæge sig på tværs af ideer om køn, nation og performativitet. Aftenen akkompagneres af en let anretning og et glas vin ved de runde caféborde. Arrangementet er en del af udstillingsprojektet ”Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet”

Læs mere.

---
Nyt lys på fuglenes evolution

Nyt lys på fuglenes evolution

21. oktober 2019. For halvtreds år siden antog ornitologerne, at man var meget tæt på at have fundet og klassificeret alle verdens fuglearter. I dag er vi blevet meget klogere. Foredraget vil beskrive hvordan 30 års forskning, med nye metoder, har frembragt en radikalt ny forståelse af hvorledes jordens mangfoldige fugleliv udvikler sig.

Læs mere.

---
Snedige bakterier - "Livestreames"

Snedige bakterier - "Livestreames"

22. oktober 2019. Foredrag ved lektor i mikrobiologi Rikke Louise Meyer, og professor i mikrobiologi, Lars Peter om hvor snedige bakterier kan være. Bakterier danner samfund som er præget af indbyrdes afhængighed og konkurrence og som har avanceret arbejdsdeling, forsvarsalliancer, elektriske ledningsnet, massekommunikation og tætbefolkede ”byer”.

Læs mere.

---
Tyske bunkere I Nordvestjylland

Tyske bunkere I Nordvestjylland

23. oktober 2019. Den tyske Værnemagt opførte under besættelsen mere end 8.000 bunkere og anlæg i Danmark som et led i den mægtige Atlantvold. Atlantvolden blev Danmarks største arbejdsplads med mere end 100.000 ansatte, og regningen for det store byggeprojekt betalte den danske stat selv. Hvad skete der med alt dette?

Læs mere.

---
Viden om vand - "Livestreames"

Viden om vand - "Livestreames"

29. oktober 2019. Foredrag ved professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding om verdens vigtigste, mest kendte og på alle måder mest forunderlige molekyle, H2O. Hør eksempler på den nyeste forskning i vand. Ultrakorte laserpulser giver os nu en ny og bedre indsigt i hvordan molekylerne i vand spiller sammen og om vands forunderlige egenskaber.

Læs mere.

---
Mesterinstruktører – Guillermo del Toro

Mesterinstruktører – Guillermo del Toro

30. oktober 2019. Lektor Søren Rørdam Bastholm sætter ord på og viser med filmklip Guillermo del Toro's fortællegreb, filmiske virkemidler og tematikker. Mesterinstruktøren var i 2017 nomineret til en Oscar for kærlighedsfortælling ”The Shape of Water”; Del Toro bevæger sig ofte i fantasiens verden krydret med dæmoner, spøgelser og vampyrer i film som ”Pans labyrint” og ”Hellboy”.

Læs mere.

---
Kunsthistoriens mestre - Hieronimus Bosch og Pieter Bruegel den ældre

Kunsthistoriens mestre - Hieronimus Bosch og Pieter Bruegel den ældre

30. oktober 2019. I tiden mellem middelalderen og den flamske renæssance er Hieronimus Bosch (1450 - 1615) og Pieter Bruegel den ældre (1525 – 1569) de store mestre i Nederlandene. Hieronimus Bosch er en mester i surrealistiske helvedessyner, mens Pieter Bruegels landskaber og folkelivsbilleder er vidunderligt fortællende i deres skildringer af naturen og menneskers adfærd. Vi ser både på Boschs og Bruegels kunst, der på mange måder er beslægtede, og på den tid de levede i.

Læs mere.

---
Landeværnet: Soldaterliv i 1800-tallet

Landeværnet: Soldaterliv i 1800-tallet

31. oktober 2019. Soldaterliv i 1800-tallet Landeværnet var en tidlig udgave af værnepligt, der blev pålagt bønderne i begyndelsen af 1800-tallet. Første del af foredraget gennemgår landeværnets oprettelse, nedlæggelse, samt de almindelige tjenesteforhold som session og træning. Anden del af foredraget er en indføring i Landeværnets arkivalier, og hvordan de bruges i slægtsforskningsøjemed.

Læs mere.

Venlig hilsen
Holstebro Folkeuniversitet
www.holstebrofolkeuniversitet.dk