PARADIS PÅ JORD. De europæiske havers kulturhistorie

25. oktober 2022. I foredraget ”PARADIS PÅ JORD - De europæiske havers kulturhistorie” vil Karin Esmann Knudsen belyse haven, som et arkadisk, paradisagtigt refugium for menneskers drømme om et ”anderledes sted” forskånet for tilværelsens sorger og bekymringer.

I foredraget ”PARADIS PÅ JORD – De europæiske havers kulturhistorie” vil Karin Esmann Knudsen belyse haven, som et arkadisk, paradisagtigt refugium for menneskers drømme om et ”anderledes sted” forskånet for tilværelsens sorger og bekymringer.

 • Knut Hamsuns Sult Den litterære klassiker: Knut Hamsuns “Sult”: Et psykologisk mesterværk. - 20. september 2022. Knut Hamsuns debutroman "Sult" er et af verdenslitteraturens hovedværker. I romanen, der både finder inspiration hos Dostojevskij og Nietzsche, vandrer en sultekunstner rundt i Kristiania. Bogen er uden et egentligt plot, men med sine psykologiske skildringer af en nervøs, ludfattig forfatter indvier det en ny måde at skrive romaner på. Hamsuns person og forfatterskab bliver ved med at fascinere og forarge.

  Læs mere

 • Alt hvad du bør vide om de vilde planter - 28. september 2022. Hvor kommer de danske plantearter fra? Hvilke plantearter findes hvor og hvorfor? Hvordan har danske plantesamfund udviklet sig gennem tiden? Hvilke presfaktorer påvirker diversiteten af danske plantesamfund – i dag – og hvordan kan vi forvente at de udvikler sig i fremtiden? Hvad kan vi gøre for at bevare og genoprette den danske natur? Det er nogle af de spørgsmål som vi blive besvaret i foredraget: ”Alt hvad du bør vide om de vilde planter’ i Danmark.

  Læs mere

 • Den litterære klassiker: “Johannes V. Jensen og Kongens Fald” - 4. oktober 2022. Fra Johannes V. Jensens forfatterskab lyder en af den moderne danske litteraturs mest markante og modsigelsesfyldte stemmer: længselsfuld og skråsikker, skrydende og klynkende, dekadent og vitalistisk. Foredraget handler, med udgangspunkt i Kongens Fald, om de eksperimenterende og nyskabende prosaformer, som denne stemme udtrykker sig gennem. Valgt til århundredets roman er det en sær og bevægende tekst, som har meget at sige om fortiden, om sin egen tid og om vores tid.

  Læs mere

 • DE SKJULTE LEDERE. Om kvinderne i den tidlige kristendom - 06. oktober 2022. I foredraget dokumenterer Marianne Aagaard Skovmand, at kristendommen aldrig var blevet til uden de kvindelige ledere på Jesu tid og i årene derefter. Det var ofte kvinder, der organiserede og finansierede møderne mellem kristne de første år, ligesom de sørgede for Jesus og hans følge. Jesus og senere Paulus formede begyndelsen på kristendommen og konstant var kvinderne med i beslutningerne, og det i en tid, hvor det var endnu mere provokerende end i dag. “Det betyder noget at kunne fastslå det, for det er selve kernen af kristendommen, at både kvinder og mænd er skabt af Gud i hans billede og derfor har samme værdi og samme rettigheder. Nu kan vi se, at Jesus og også Paulus faktisk stod ved det og kæmpede for det i de år”, udtaler Marianne Skovmand. Og det skete i en tid, hvor kirker endnu ikke var etablerede og menighederne mødtes under private former. Og i modsætning til det omgivende patriarkalske Romerrige.

  Læs mere

 • PARADIS PÅ JORD. De europæiske havers kulturhistorie - 25. oktober 2022. haven, som et arkadisk, paradisagtigt refugium for menneskers drømme om et ”anderledes sted” forskånet for tilværelsens sorger og bekymringer. Myten er velkendt og dog må man undre sig: Hvorfor er paradisforestillingen specielt knyttet til en have? Meningen med at dyrke sin have har ændret sig gennem tiden fra middelalderens kloster- haver til nutidens urban gardening.

  Læs mere

 • Den litterære klassiker: Selma Lagerlöf “Gösta Berlings saga” - 31. oktober 2022. Svenske Selma Lagerlöf var en af de mest markante kvindelige forfattere i norden i slutningen af 1800-tallet og fik stor succes, på trods af at hun skilte sig temmelig meget ud med sin stil. Hun var nyromantiker, dyrkede naturen og den folkelige fortællekunst, og dette kan man også se i debutværket Gösta Berlings Saga fra 1891, der består af farverig, lyrisk prosa.

  Læs mere

 • I år kan dronningen fejre 50 års jubilæum som Danmarks monark - 14. november 2022. Den 14. januar 1972 døde Kong Frederik 9., og Margrethe blev udråbt som Danmarks regent. Dronning Margrethe 2.  har dermed sat sit præg på Danmarks historie gennem et halvt århundrede og er den hidtil næstlængst regerende danske monark, kun overgået af Christian 4.

  Læs mere

Comments are closed