LITTERÆRE KLASSIKERE. Lykke-Per-motivet i Martin A. Hansens ”Lykkelige Kristoffer” (1945).

30. oktober 2023. ”Intet kan være mig kærere end at skrive, fordi intet synes mere ubelejligt og taabeligt”. Sådan begynder forfatterens navnefælle, fortælleren Martin Kræmmer, romanen ”Lykkelige Kristoffer”et ’helteepos’ over en ung og fattig hallandsk adelsmands oplevelser under den nordiske syvårskrig.  

Lykkelige Kristoffer er mange ting: En historisk roman om en ung idealists alt for korte livsbane, en reaktion og refleksion over Martin A. Hansens egne oplevelser under Anden verdenskrig og en appel til fremtiden – blandt andet.

Hvor Pontoppidans ”Lykke-Per” og Martin Andersen Nexøs ”Pelle Erobreren” har den unge mand i centrum, er ”Lykkelige Kristoffer” i lige så høj grad en beretning om den kyniske og selvironiske fortællers egen udvikling eller mangel på samme. Igennem ham sættes både skæbnebegrebet, lykkebegrebet og fortællingens magt i spil, og det er dét, der sikrer romanens fortsatte relevans.

Sidsel Sander Mittet, Lektor VUC Fyn-Nyborg

Foredrag: LITTERÆRE KLASSIKERE. Lykke-Per-motivet i Martin A. Hansens ”Lykkelige Kristoffer” (1945).

Forelæser: Sidsel Sander Mittet

Tid: 30. oktober 2023, kl. 19-21

Sted: Foredragssalen på Holstebro Bibliotek

Entré: Der kan købes billetter til foredraget på holstebrobibliotek.dk . Foredraget arrangeres af Holstebro Folkeuniversitet og er gratis for storkunder og studerende. Øvrige 50 kr.

Tilmelding: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/8nnv6u90fs

Comments are closed