AFLYST – Kinas århundrede

Kinas århundrede: Hvilke konsekvenser får Kinas Silkevejsprojekt (Belt and Road Initiative) for verden og Europa – politisk, økonomisk og i forhold til menneskerettighederne?

Torsdag d.13. januar 2022. ”Jørgen Delman vil belyse hvordan Kinas ”Belt and Road Initiative” (BRI) er skruet sammen, hvad der driver det og hvorfor det er vigtigt for Kina. Hvilken betydning har BRI for samarbejdslandene og for menneskerettighederne. Og slutteligt betydningen af BRI for måden, verden hidtil har indrettet sig på under den liberale verdensorden. Jørgen Delman er professor i Kinastudier ved Københavns Universitet og beskæftiger sig med kinesisk national og international politik og Kinas politiske økonomi. I den senere år har han fokuseret på Kinas klima- og energipolitik.”

 • Kinas århundrede - 17. Februar 2022. ”Jørgen Delman vil belyse hvordan Kinas ”Belt and Road Initiative” (BRI) er skruet sammen, hvad der driver det og hvorfor det er vigtigt for Kina. Hvilken betydning har BRI for samarbejdslandene og for menneskerettighederne.

  Læs mere

 • Arkæoastronomi - 2. februar 2022. Oldtidens mennesker havde helt den samme himmel over sig, som vi har i dag, og var ligeledes nysgerrige på, hvad der mon var derude. Deres observationer og forestillinger om himmelfænomener studeres i dag i det tværfaglige felt 'arkæoastronomi', baseret på arkæologiske udgravninger, bygningsmonumenter og deres astronomiske betydning.

  Læs mere

 • Kinas århundrede - 10. februar 2022. ”Kina begyndte i 1979 en ny reform og åbenhedspolitik. Maos fejlslagne politik havde gjort verdens folkerigeste land til et af verdens fattigste lande. Siden har Kina på næsten utrolig vis forandret og udviklet sig med store økonomiske og sociale fremskridt. Politisk står Kina stadig tilbage som et autoritært system. Resultatet er et Kina der i dag er økonomisk på størrelse med USA.

  Læs mere

 • Kinas århundrede - 3. marts 2022. ”I 2018 trak Donald Trump USA ud af atomaftalen med Iran og underlagde Den Islamiske Republik omfattende sanktioner. USA’s såkaldte ”maksimale pres” har haft alvorlige konsekven-ser for den iranske økonomi, der kom yderligere under pres som følge af covid-19 pandemien.

  Læs mere

 • Verden i rav – insekter og andet liv i rav - 16. marts 2022. Rav er et forunderligt og næsten magisk materiale. Der findes over 150 forskellige typer af rav i verdenen, og hver type agerer som en portal tilbage i tiden - et vindue til fortiden. Inde i ravet kan vi se et øjeblik fra jordens fjerne fortid fastfrosset i 3D.

  Læs mere

 • Planter og mennesker og kulturhistorie i Struers haver - 30. marts 2022. Struer Museum har i de senere år undersøgt Struers haver og planter i samarbejde med byens haveejere. Foredraget handler om planters forskelligartede betydninger og roller i haveejernes liv.

  Læs mere

 • Vitus Bering og Martin Spangsbergs ekspeditioner til Kamchatka-halvøen (1725-1729) og (1733-41) - 7. april 2022. Først i 1700-tallet lod Vitus Bering sig hverve, som søofficer, til den russiske zar, Peter den Stores nyetablerede marine og deltog i den egenskab i Den store Nordiske Krig. Zaren ønskede efterfølgende afklaring på, hvorvidt det østlige Sibirien og Nordamerika var landfaste.

  Læs mere

 • Carsten Niebuhrs “Arabiske Ekspedition” (1761-66) - 21. april 2022. Kendskabet og forbindelsen til Den arabiske Halvø havde siden Det Østromerske Riges kollaps til Osmannerne i midten af 1400-tallet stort set udelukkende været varetaget af venetianske købmænd på Palæstinas kyster. Frederik V sendte i 1761 den holstenske landmåler Carsten Niebuhr afsted på det, der siden er blevet kaldt den første rent videnskabelige ekspedition ”Den Arabiske Rejse”.

  Læs mere

Comments are closed