Header

Foredrag i oktober og november

Har du set Holstebro Folkeuniversitets program for 2019? Se hvad marts og april byder på og se resten af programmet på HolstebroFolkeuniversitet.dk.

"Christianus Quintus" og "Fridericus Quartus"

Dea Trier Mørch og grafikken

2. oktober 2019. Dea Trier Mørch var en politisk kunstner – som medlem af kunstnergruppen ’Røde Mor’ brugte hun grafikken venstrefløjens politiske propaganda i 70’erne. Kunstformidler Peter Haarby tager publikum med på en rejse i grafikkens historie fra Albrecht Dürer og Lucas Cranach d.æ. til Dea Trier Mørck.

Holocaust som kulturel erindring

De fynske malere

7. oktober 2019. I begyndelsen af 1900-tallet stod Fynbomalerne i centrum af dansk kunst. Med deres kunstnerfamilier ragede Fritz Syberg og Johannes Larsen højt op og blev karakteriseret som nationens yndlingsmalere. Deres hjem i Kerteminde var gæstfrie mødesteder for datidens kulturliv, og ikke mindst de populære jyske forfattere Thøger Larsen og Johannes V. Jensen. Sammen satte de sig for at tegne og genopfriske et nyt Danmarksbillede.

Cézanne (1541-1614)

På rumkrydstogt ud i Solsystemet – “Livestreames”

8. oktober 2019. Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet om hvad den nyeste forskning har lært os om vores Solsystem. Med blandt andet en række rumsonder har vi fået ny viden om vores Solsystems planeter, deres måner og om småplaneter, asteroider og kometer.

Northern Emporium

Mediestream – og hvad deraf følger

9. oktober 2019. "Mediestream - og hvad deraf følger" Avisdigitaliseringsprojektet har nu digitaliseret mere end 30 millioner avissider. Erik Kann fortæller om brugen af Mediestream i særdeleshed og brugen af aviser i al almindelighed. Hvad kan vi finde i aviserne om vore aner? Hvordan bruger vi Mediestream? Foredraget giver svar på alt dette.

Mit liv med arkæologien

Mit liv med arkæologien

9. oktober 2019. Gennem 21 år har Frantz Howitz budt dk4´s seere velkommen til "Arkæologien Rundt". Ca. 150 programmer er det blevet til. Læg dertil den årlige udgave af "Danefæ top 10", som Frantz har tilrettelagt for 9. år i træk i nært samarbejde med Nationalmuseet samt serien "I vikingernes land" og ikke mindst rejseprogrammer fra hele verden alle med fokus på historie og arkæologi.

Læs mere.

Kirsten Astrups samfundssatiriske filmkabareter

Kirsten Astrups samfundssatiriske filmkabareter

16. oktober 2019 Museumsinspektør og kurator på efterårets udstilling, Teresa Østergaard Pedersen, tager dig denne aften bag kulisserne i udstillingens tilblivelse og fortæller om de to værker ”Troe og Agtsom” og ”Urolige hjerte”.

Læs mere.

Nyt lys på fuglenes evolution

Nyt lys på fuglenes evolution

21. oktober 2019. For halvtreds år siden antog ornitologerne, at man var meget tæt på at have fundet og klassificeret alle verdens fuglearter. I dag er vi blevet meget klogere. Foredraget vil beskrive hvordan 30 års forskning, med nye metoder, har frembragt en radikalt ny forståelse af hvorledes jordens mangfoldige fugleliv udvikler sig.

Læs mere.

Snedige bakterier - "Livestreames"

Snedige bakterier - "Livestreames"

22. oktober 2019. Foredrag ved lektor i mikrobiologi Rikke Louise Meyer, og professor i mikrobiologi, Lars Peter om hvor snedige bakterier kan være. Bakterier danner samfund som er præget af indbyrdes afhængighed og konkurrence og som har avanceret arbejdsdeling, forsvarsalliancer, elektriske ledningsnet, massekommunikation og tætbefolkede ”byer”.

Læs mere.

Tyske bunkere I Nordvestjylland

Tyske bunkere I Nordvestjylland

23. oktober 2019. Den tyske Værnemagt opførte under besættelsen mere end 8.000 bunkere og anlæg i Danmark som et led i den mægtige Atlantvold. Atlantvolden blev Danmarks største arbejdsplads med mere end 100.000 ansatte, og regningen for det store byggeprojekt betalte den danske stat selv. Hvad skete der med alt dette?

Læs mere.

Viden om vand - "Livestreames"

Viden om vand - "Livestreames"

29. oktober 2019. Foredrag ved professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding om verdens vigtigste, mest kendte og på alle måder mest forunderlige molekyle, H2O. Hør eksempler på den nyeste forskning i vand. Ultrakorte laserpulser giver os nu en ny og bedre indsigt i hvordan molekylerne i vand spiller sammen og om vands forunderlige egenskaber.

Læs mere.

Mesterinstruktører – Guillermo del Toro

Mesterinstruktører – Guillermo del Toro

30. oktober 2019. Lektor Søren Rørdam Bastholm sætter ord på og viser med filmklip Guillermo del Toro's fortællegreb, filmiske virkemidler og tematikker. Mesterinstruktøren var i 2017 nomineret til en Oscar for kærlighedsfortælling ”The Shape of Water”; Del Toro bevæger sig ofte i fantasiens verden krydret med dæmoner, spøgelser og vampyrer i film som ”Pans labyrint” og ”Hellboy”.

Læs mere.

Kunsthistoriens mestre - Hieronimus Bosch og Pieter Bruegel den ældre

Kunsthistoriens mestre - Hieronimus Bosch og Pieter Bruegel den ældre

30. oktober 2019. I tiden mellem middelalderen og den flamske renæssance er Hieronimus Bosch (1450 - 1615) og Pieter Bruegel den ældre (1525 – 1569) de store mestre i Nederlandene. Hieronimus Bosch er en mester i surrealistiske helvedessyner, mens Pieter Bruegels landskaber og folkelivsbilleder er vidunderligt fortællende i deres skildringer af naturen og menneskers adfærd. Vi ser både på Boschs og Bruegels kunst, der på mange måder er beslægtede, og på den tid de levede i.

Læs mere.

Landeværnet: Soldaterliv i 1800-tallet

Landeværnet: Soldaterliv i 1800-tallet

31. oktober 2019. Soldaterliv i 1800-tallet Landeværnet var en tidlig udgave af værnepligt, der blev pålagt bønderne i begyndelsen af 1800-tallet. Første del af foredraget gennemgår landeværnets oprettelse, nedlæggelse, samt de almindelige tjenesteforhold som session og træning. Anden del af foredraget er en indføring i Landeværnets arkivalier, og hvordan de bruges i slægtsforskningsøjemed.

Læs mere.

---
Mennesker i klimaets brændpunkter - "Livestreames"

Mennesker i klimaets brændpunkter - "Livestreames"

05. november 2019. Tag med to journalister på en rejse Jorden rundt til klimaets brændpunkter hvor stadig mere ekstremt vejr forandrer levevilkårene for helt almindelige mennesker. Og hør klimaprofessoren sætte disse menneskers skæbner ind i et videnskabeligt perspektiv.

Læs mere.

---
Hverdagslivet og klimaet

Hverdagslivet og klimaet

6. november 2019.Projektleder Mikael Bellers Madsen fra den grønne tænketank CONCITO vil lægge op til debat om forbrugerens rolle og ansvar for klimaet. Hvor meget udleder den danske forbruger og fra hvad? Foredraget vil fokusere på forbruget generelt, men specifik komme ind på vores fødevarer og deres klimaaftryk for os personligt, nationalt og globalt.

Læs mere.

---
Midtjyllands historie - en tidsrejse fra jægerstenalder til nutiden

Midtjyllands historie - en tidsrejse fra jægerstenalder til nutiden

6. november 2019. Med udgangspunkt i bogen ”På tur i Danmarks Historie” fra 2017 gives et indblik i, hvor mange muligheder der er for at opleve den midtjyske historie på egen hånd. Hør om stenalderjægerens kamp for overlevelse ved Bølling Sø, gå på en jernaldervej anlagt for mere end 2000 år siden i Vestjylland, følg i munkenes fodspor gennem Søhøjlandet, oplev herregårdsmiljøet på Djursland eller hør om hedens opdyrkning og en spirende tekstilindustri i Herning.

Læs mere.

---
Britisk selvforståelse og synet på Europa - Fra imperium til Brexit

Britisk selvforståelse og synet på Europa - Fra imperium til Brexit

I dette foredrag fortæller historikeren og forfatteren Michael Böss – der i 25 år var lektor i britisk historie og samfundsforhold på Aarhus Universitet -om britisk udenrigspolitik siden Napoleonskrigene og om betydningen af briternes historie og nationale selvforståelse for deres ansøgning om medlemskab af EU – og for Brexit.

Læs mere.

---
Hvordan is og vand dannede Danmark - "Livestreames"

Hvordan is og vand dannede Danmark - "Livestreames"

12. november 2019. Foredrag ved professor i geofysik David Lundbek Egholm, Institut for Geoscience og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet om hvordan bjergkæder Jorden over blev nedbrudt under istiderne og hvorfor det danske landskab ser ud som det gør.

Læs mere.

---
Kunsthistoriens mestre - Caravaggio

Kunsthistoriens mestre - Caravaggio

13. november 2019. Én af de kunstnere der har haft størst indflydelse på kunsthistorien, var Caravaggio (1571-1610). Omkring år 1600 – ved indgangen til barokken i Rom – formulerede han en ny form for maleri med stærk appel, realistisk, spillende på sanserne og frem for alt med en magtfuld anvendelse af clairobscur: den hårde kontrast mellem lys og skygge.

Læs mere.

---
Forædling af mennesket – før og nu - "Livestreames"

Forædling af mennesket – før og nu - "Livestreames"

19. november 2019. Hør om hvorledes den vordende videnskab i biologi kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik og om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests skaber vigtige etiske dilemmaer som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med – fx når vi får børn, bliver syge eller er pårørende.

Læs mere.

---
Mesterinstruktører – Quentin Tarantino

Mesterinstruktører – Quentin Tarantino

20. november 2019. Filminstruktør Quentin Tarantino hører til filminstruktørernes enfant terrrible med sine film, der ofte indeholder både blod og vold, som tilsættes et stænk af humor. Tænk bare på ”Django Unchained”, ”The Inglourous Bastards” og ”Pulp Fiction”. Lektor og phD Mathias Bonde Korsgaard tager os med ind i mesterinstruktørens Quentin Tarantinos univers i med ord og filmklip.

Læs mere.

---
Sol over land. Holstebro Museums fortællinger om bronzealderen i den nye udstilling

Sol over land. Holstebro Museums fortællinger om bronzealderen i den nye udstilling

20. november 2019. Holstebro Museum åbner i efteråret 2019 sin nye udstilling ”Det eventyrlige Loft” med 14 fortællinger om den vestjyske historie fra istidens afslutning indtil i dag. Ved foredraget fortælles om en af disse – nemlig om bronzealderen; perioden fra 1750-500 f.Kr. foredragets tema er at rejse. Både at rejse ud i Europa for at etablere handelsforbindelser, for at skaffe bronze til landet, men også om at rejse til ”den anden verden” – om guderne og mytologi.

Læs mere.

---
Luften vi indånder - "Livestreames"

Luften vi indånder - "Livestreames"

26 november 2019. Foredrag ved professor i miljømedicin Torben Sigsgaard og lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius om hvad der er i luften som vi indånder – det er ikke det rene luft: både naturen selv og menneskeskabt forurening tilfører partikler og gasser til luften. Hvilke partikler er der i luften, hvor mange er der og hvilke effekter har partiklerne på miljøet, på klimaet og på vores helbred? Og hvordan sporer forskerne de kilder som skaber partiklerne?

Læs mere.

---
Kunsthistoriens mestre – Stanley Spencer

Kunsthistoriens mestre – Stanley Spencer

27. november 2019. England er fyldt med excentrikere og Stanley Spencer (1891-1959) er en af dem. Hans kunst er nøje forbundet med hans særprægede biografi og hans vanskelige forhold til de kvinder, han knyttede sig til i sit liv. Hans kunst har både ekspressionistiske og surrealistiske træk; Billederne kan både være ligefremt, hudflettende selvudleverende og til tider også nærmest pinlige og (ufrivilligt) lattervækkende.

Læs mere.

Venlig hilsen
Holstebro Folkeuniversitet
www.holstebrofolkeuniversitet.dk